'naše ribe i ptice ne puše!'

Hvalevrijedna akcija: U Vlašićima na Pagu postavljene besplatne pepeljare za plažu!

Hvalevrijedna akcija: U Vlašićima na Pagu postavljene besplatne pepeljare za plažu!
Facebook (Volim Vlašići)

Korištenjem ovih pepeljeara na plažama utjecat će se na smanjenje onečišćenja plaže od opušaka

Udruga Volim Vlašići u sklopu projekta "Molimo ne bacajte opuške, naše ribe i ptice ne puše" postavila je na plaži u Vlašićima 3 info table s besplatnim papirnatim pepeljarama za pušače te nosače s pepeljarama u nekoliko obližnjih ugostiteljskih objekata, javlja portal Otoka Paga.

"Opušci od cigareta na svjetskoj razini zauzimaju visoko mjesto te iz godine u godinu predstavljaju sve veći ekološki problem na svjetskim plažama pa tako i na plaži u uvali Vlašići. Iako se plaža u ljetnim mjesecima čisti na njoj ne postoje posebni koševi ili pepeljare za odbačene opuške niti se koristi specijalni alat kojim bi se isti pokupili. Većina tih opušaka nažalost završi u pijesku ili u moru pod utjecajem oseke i plime. Razgradnja opuška traje do 6 mjeseci a filter cigarete koji je napravljen od spužvastog materijala upija vlagu i povećava svoj volumen pa se teže može i razgraditi. Procjenjuje se da njegova razgradnja traje do 10 godina. Mala djeca koja se igraju u pijesku, ribe, ptice i ostali organizmi koji žive u uvali Vlašići direktno su pogođeni zagađenjem plaže od opušaka cigareta", izjavila je Ana Žunić predsjednica udruge Volim Vlašići, piše portal Otoka Paga.​

Korištenjem ovih pepeljeara na plažama utjecat će se na smanjenje onečišćenja plaže od opušaka, stvaranjem odgovornijih pušača te osim njih  o prirodnim vrijednostima, bioraznolikosti, zaštiti i očuvanju prirode i okoliša, flori i fauni na području Vlašići u sklopu eko mreže Nature 2000 biti educirani, senzibilizirani i informirani mještani, posjetitelji i turisti.

Izdvojeno

Vezani članci

Citaj, prati i komentiraj naše price i na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!